Τι να προσθέσεις στο κρέας για να μην απελευθερώνει καρκινογόνες ουσίες στο barbeque

Η εποχή του μπάρμπεκιου έχει επίσημα ξεκινήσει και οι μυρωδιές από κήπους και μπαλκόνια κάνουν τα σάλια μας να τρέχουν! Πόσο υγιεινό είναι όμως το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα; Τα κακά νέα είναι ότι το λίπος δεν αποτελεί το μοναδικό μειονέκτημα που έχουν τα παϊδάκια. Οι ειδικοί μας προειδοποιούν για μία μεγαλύτερη ανησυχία: τα ψητά κρέατα συχνά σχηματίζουν καρκινογόνες ενώσεις όταν θερμαίνονται. Τα καλά νέα όμως είναι ότι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να ψήσετε κρέατα, όπως μπριζολάκια, παϊδάκια και κοτόπουλο, με ασφαλή τρόπο για την υγεία: απλά προσθέστε αρκετό μαύρο πιπέρι!

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, J. Scott Smith, ξεκίνησε πρόσφατα μια μελέτη για να διαπιστώσει εάν το μαύρο πιπέρι θα μπορούσε να μειώσει τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων στο κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Πρώτα, αναμίχθηκε ένα γραμμάριο πιπεριού με 100 γραμμάρια βοδινού κρέατος και τοποθετήθηκε σε μια σχάρα. Η αναλογία ήταν αποτελεσματική στην αναστολή των HCAs, αλλά, δυστυχώς, το κρέας κατέστη ακατάλληλο για κατανάλωση. Έτσι ο Smith προσπάθησε ξανά, αυτή τη φορά προσθέτοντας ρίγανη και σκόρδο στο πιπέρι. Οι καρκινογόνες ενώσεις μειώθηκαν και το κρέας ήταν κάτι παραπάνω από εύγευστο. «Η ανάμειξη πιπεριού με πλούσια σε αντιοξειδωτικά καρυκεύματα είναι ιδανική για σχεδόν όλα τα είδη κρέατος. Η σύνθεση των μπαχαρικών εξαλείφει σχεδόν το 100% των HCA», ανέφερε σε έκθεση. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μπαχαρικά προστίθενται σε ποσότητες που εξασφαλίζουν ένα γευστικό και υγιές αποτέλεσμα».

Ποια είναι τελικά τα πιο αντικαρκινογόνα μπαχαρικά; Δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικός, φασκόμηλο, μαντζουράνα, γαρύφαλλο και μπαχάρι, απαντά ο καθηγητής. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι όμως ότι και οι μαρινάδες έχουν την ιδιότητα να περιορίζουν το σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων. Το μυστικό είναι να μαρινάρετε γρήγορα το κρέας σας! Happy grilling!

Πηγή: Deliveras.gr – Ο απόλυτος προορισμός για online delivery φαγητού στην Ελλάδα