Πώς θα διαλέξεις το κατάλληλο κλιματιστικό για το χώρο σου;

Οι μέρες που ο ζεστός καλοκαιρινός αέρας θα κάνει την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο ανυπόφορη πλησιάζουν. Η ιδέα και μόνο του καύσωνα σου προκαλεί εφίδρωση; Αν το παλιό σου κλιματιστικό βρίσκεται στα τελευταία του ή αν απλώς κουράστηκες να περιμένεις από τον ανεμιστήρα να κάνει όλη τη δουλειά, έφτασε η στιγμή να αναζητήσεις την καλύτερη λύση για τις ανάγκες σου.

Οι αξιολογημένοι ψυκτικοί του Douleutaras.gr είναι εδώ για να σου δώσουν συμβουλές ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή για τον κλιματισμό του χώρου σου. Εκτός από την τιμή, το μέγεθος και την ενεργειακή απόδοση, υπάρχουν πολλοί παράγοντες ακόμη που πρέπει να σκεφτείς, προτού αγοράσεις το νέο σου air condition. Πώς θα διαλέξεις το καλύτερο μηχάνημα για τις ανάγκες και το χώρο σου;

Τετραγωνικά Χώρου

Ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει την καταλληλότητα ενός κλιματιστικού είναι τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που θέλεις να “καλύψεις”. H ισχύς κάθε μηχανήματος αποτυπώνεται στην ένδειξη BTU/h ή KW/h. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος σου τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι και η απόδοση του κλιματιστικού που θα διαλέξεις.

Ακόμη και αν επιλέξεις το καλύτερο μηχάνημα της αγοράς, αν δεν επαρκεί για τα τετραγωνικά του δωματίου σου, δεν θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις ποια πρέπει να είναι η ισχύς του κλιματιστικού σου βάσει του εμβαδού του χώρου σου.

Εμβαδόν χώρου Ισχύς ( σε BTU/h  )
10 – 20 τ.μ 9.000
20 – 30 τ.μ 12.000
30 – 40 τ.μ 18.000
40 – 50 τ.μ 24.000

Εκτός από το εμβαδόν του χώρου υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση ενός κλιματιστικού. Ενδεικτικά οφείλουμε να αναφέρουμε το υψόμετρο της κατοικίας, την ύπαρξη μόνωσης αλλά και τον προσανατολισμό του δωματίου όπου θα τοποθετηθεί το κλιματιστικό. Αν θέλεις να είσαι 100% σίγουρος για την αγορά σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν πιστοποιημένο ψυκτικό του Douleutaras.gr για να σε συμβουλεύσει.

Ενεργειακή Κλάση

‘Ενα βασικό σημείο που πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά ηλεκτρικών συσκευών αλλά και κλιματιστικών είναι η ενεργειακή κλάση. Κατόπιν οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ηλεκτρικές συσκευές υποχρεούνται να φέρουν ενεργειακή ετικέτα επί της οποίας αναγράφεται η κλάση στην οποία ανήκουν.

Μπορείς να ενημερωθείς για την ενεργειακή κλάση μίας συσκευής κοιτώντας τους συντελεστές SEER -για την ψύξη- (Seasonal energy effiency ratio) και SCOP – για τη θέρμανση – (Seasonal coefficient of performance) στα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Βάσει των παραπάνω συντελεστών οι ηλεκτρικές συσκευές κατατάσσονται σε κλάσεις από το A+++ εως το G.

Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός απόδοσης μίας συσκευής και συνεπώς η κλάση της, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αγοράζοντας μία συσκευή μεγαλύτερης κλάσης θα μειώσεις τα έξοδα του σπιτιού σου για θέρμανση και ψύξη. Μπορεί, λοιπόν, η τιμή των κλιματιστικών κλάσης Α+++ να είναι αρκετά υψηλότερη από εκείνη των κλιματιστικών κλάσης D, μακροπρόθεσμα, όμως, σίγουρα δεν θα μετανιώσεις για την επιλογή σου.

Θόρυβος Εσωτερικής Μονάδας

Αν είσαι πιστός λάτρης της δροσιάς του κλιματιστικού σίγουρα θα θυμάσαι το θόρυβο των παλιών συμβατικών εσωτερικών μονάδων. Φυσικά τα σύγχρονα Inverter δεν παρουσιάζουν αντίστοιχου επιπέδου προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν η απόλυτη ησυχία είναι για εσένα πολύτιμη θα πρέπει να εξετάσεις οπωσδήποτε αυτή την παράμετρο.

Ο δείκτης θορύβου (Db) σε ενημερώνει ακριβώς για αυτόν τον παράγοντα. Όλοι οι κατασκευαστές αναγράφουν τα Decibel του κλιματιστικού τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική μονάδα. Όσο μικρότερη είναι η αναγραφόμενη τιμή τόσο πιο αθόρυβο είναι το κλιματιστικό. Θέλεις να εξασφαλίσεις απόλυτη ηρεμία στο χώρο όπου θα τοποθετήσεις το νέο σου air condition; Προτίμησε κλιματιστικά με δείκτη θορύβου ίσο ή μικρότερο από 21 db.

Πιστοποίηση Eurovent

Αν θέλεις να είσαι βέβαιος ότι το κλιματιστικό σου θα λειτουργεί βάσει των προδιαγραφών σχεδιασμού, φρόντισε να ελέγξεις αν διαθέτει πιστοποίηση Eurovent. Η Eurovent είναι ένας ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός φορέας, ο οποίος αναλαμβάνει την πιστοποίηση των αποδόσεων αλλά και των τεχνικών χαρακτηριστικών των κλιματιστικών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις ότι δεν υπάρξουν αποκλίσεις στην απόδοση και κατ΄ επέκταση δεν θα καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια απ’ ότι είχες υπολογίσει.

Τοποθέτηση Κλιματιστικού

Η τελευταία παράμετρος είναι μία από τις σημαντικότερες για την σωστή λειτουργία του κλιματιστικού σου. Ένα λάθος στην τοποθέτηση κλιματιστικού μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα τόσο στην απόδοση όσο και στην εύρυθμη λειτουργία της συσκευής.

Ο επαγγελματίας που θα επιλέξεις θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το χώρο σου προτού εγκαταστήσει την εξωτερική αλλά και την εσωτερική μονάδα του νέου σου κλιματιστικού. Αφού ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των ανωτέρω θα πρέπει να καθοριστεί η διαδρομή των ψυκτικών σωληνώσεων αλλά και των σωληνώσεων αποχέτευσης. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, υπογράφεται το φύλλο εγκατάστασης και συντήρησης ώστε να γνωρίζεις όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην τοποθέτηση αλλά και τη σωστή συντήρηση του μηχανήματος σου.

Απαραίτητη προυπόθεση για μία επιτυχημένη τοποθέτηση κλιματιστικού είναι φυσικά ο έλεγχος του μηχανήματος. Ο ψυκτικός θα πρέπει να θέσει το air condition σε λειτουργία ώστε να εξασφαλίσει την άψογη λειτουργία του.

Θέλεις να δροσίσεις το χώρο σου; Πάρε την καλύτερη προσφορά για την εγκατάσταση του κλιματιστικού σου από το δίκτυο των αξιολογημένων ψυκτικών του Douleutaras.gr! Ένας πιστοποιημένος επαγγελματίας θα αναλάβει την τοποθέτηση του κλιματιστικού σου άμεσα, αξιόπιστα και στην καλύτερη τιμή!