Κέρκυρα και Πάσχα πάνε πακέτο!

Αν δεν έχεις περάσει έστω και μια φορά Πάσχα στο νησί των Φαιάκων, τότε ίσως ήρθε η ώρα να το βάλεις άμεσα στο πρόγραμμα στο. Τις άγιες αυτές μέρες, η Κέρκυρα φοράει τα καλά της και γιορτάζει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο και σεβασμό την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων το πρωί με την λιτανεία προς τιμήν του Άξιου Σπυρίδωνα, μια τελετή η οποία φέρει ιστορία 385 χρόνων και συγκεκριμένα από το 1630! Μια τελετή που αξίζει να βιώσετε καθώς συνοδεύεται από όλες τις φιλαρμονικές ορχήστρες του νησιού.

Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, το νησί χαρακτηρίζεται από μια μοναδική ατμόσφαιρα. Την Μεγάλη Πέμπτη αξίζει να παρακολουθήσετε την λειτουργία στην Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου όπου 12 αναμμένα κεριά σβήνουν κάθε φορά που τελειώνει ένα ευαγγέλιο.

Την Μεγάλη Παρασκευή θα δείτε περιφορές επιτάφιων να ξεκινάνε από τις 14.30 το μεσημέρι, με τελευταία περιφορά αυτού της Μητρόπολης όπου είναι και ο πιο επιβλητικός με χιλιάδες κόσμο να τον ακολουθεί.

Και έρχεται το Μεγάλο Σάββατο με τους ξακουστούς μποτίδες. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι Κερκυραίοι αρέσκονται να ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους, σημαίνοντας και τη λήξη του χειμερινού λήθαργου και την αναγέννηση της Φύσης.

Όλη η μέρα του Μεγάλου Σαββάτου χαρακτηρίζεται από πολλά έθιμα, εκδηλώσεις και χιλιάδες κόσμο που απολαμβάνει τις βόλτες του στο νησί. Εάν περάσετε από το εμπορικό κέντρο της Κέρκυρας, τότε πολύ πιθανόν να συναντήσετε και το έθιμο της Μαστέλας.

Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι τοποθετούν ένα μισοβάρελο στολισμένο με κορδέλες και μυρτιές και καλούν τους περαστικούς να ρίξουν νομίσματα – για το καλό. Στο τέλος της μέρας, όταν οι καμπάνες της Ανάστασης ηχήσουν κάποιος πρέπει να βουτήξει μέσα στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.

Από την Κυριακή και μετά τα ψητά δίνουν και παίρνουν, πολύ κρασί, χορός και μουσική οπότε αν σκέφτεστε τι θα κάνετε φέτος το Πάσχα, μάλλον βρήκατε την απάντηση που ψάχνατε.