Εγκαίνια για την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Την ίδρυση και από αύριο, Κυριακή, την έναρξη λειτουργίας της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, που έχει εξασφαλίσει 700 τίτλους ταινιών, ανακοίνωσε σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.

Τη χρηματοδότησή της, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ανέλαβε ο δήμος Θεσσαλονίκης δια του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη (με την παράλληλη ιδιότητα του ως προέδρου του Φεστιβάλ), αλλά και σειρά ευρωπαϊκών πόρων και διεκδικούμενων χορηγιών.

«Στόχος μας είναι να αποτελέσει η Ταινιοθήκη πυρήνα κινηματογραφικού πολιτισμού στην πόλη και να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του κινηματογράφου» δήλωσε ο δήμαρχος, ενώ ο διεθνής κινηματογραφιστής και πρόεδρος της γαλλικής ταινιοθήκης, Κώστας Γαβράς, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, σημείωνε χαρακτηριστικά πως «ο κινηματογράφος και η λειτουργία και μελέτη μιας ταινιοθήκης είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε τη ζωή – ίσως και καλύτερος απ’ αυτόν που μας προσφέρουν τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες».

Η πρώτη προβολή θα γίνει αύριο στις 19.30 στην αίθουσα «Παύλος Ζάνννας» του κινηματογράφου «Ολύμπιον» με την ταινία «Καραβάτζιο» του Ντέρεκ Τζάρμαν, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος με θέμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής».

Θα ακολουθήσουν προβολές πέντε ακόμη «εικαστικών ταινιών» («Εγώ λάτρεψα το γυμνό» των Herbert Veseley και Leo Tichat, «O ζωγράφος Πικάσο» του Luciano Emmmer, «Ο λαϊκός ζωγράφος Πιροσμανί» του Giorgi Shengelaya, και τα μικρού μήκους φίλμ «Τουλούζ Λοτρέκ» του Robert Hessens και «Βαν Γκόγκ», «Πώλ Γκωγιέν», «Γκερνίκα» του Αλέν Ρενέ.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει και την έδρα της ταινιοθήκης.

Η ταινιοθήκη θα λειτουργεί κανονικά ολόκληρο το χρόνο στη Θεσσαλονίκη με αδιάλειπτο πρόγραμμα προβολών ανά εβδομάδα. Το εισιτήριο θα στοιχίζει 4 ευρώ και 3 ευρώ για τα μέλη.