Διατροφή κατά του άγχους

Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε αλλά και ανέκαθεν το άγχος επηρρέαζε πάντα, άλλες φορές λιγότερο και άλλες περισσότερο, την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου. Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι το άγχος είναι ένας μηχανισμός της φύσης για να μας κρατάει πάντα σε εκγρήγορση προκειμένου να μην ξεχνάμε να εξελισσόμαστε και να προοδεύουμε στους τομείς που υστερούμε.

Μέχρι εδώ όλα φαντάζουν φυσιολογικά, όμως είναι εύκολο να ελέγχουμε ανα πάσα στιγμή το άγχος μας προκειμένου να μην μας καταβάλλει; Η απάντηση είναι για τους περισσότερους μάλλον όχι.

Είναι λοιπόν δόκιμο, σαφές και ουσιαστικό να γνωρίζουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χαλαρώνουμε όταν το έχουμε ανάγκη και γιατί όχι ακόμα και με τη βοήθεια της διατροφής μας! Θα δούμε λοιπόν κάποιες τροφές οι οποίες μας βοηθούν να κρατάμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα μας απαλλάσουν απο το οξειδωτικό στρές.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Η σεροτονίνη λοιπόν είναι μία ουσία η οποία δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο και προάγει την ευεξία και την καλή διάθεση. Περιέχεται στο άμυλο και στους σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι υδατάνθρακες αυτού του τύπου προτιμόνται απο τους απλούς γιατι διασπώνται αργά και συντελούν σε ομαλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Φρούτα και λαχανικά: Περιέχουν βιταμίνες , φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία καταπολεμούν τις ελέυθερες ρίζες του οργανισμού, δηλαδή τους παράγοντες που προκαλούν στρές.

Ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολωμός , σαρδέλα, σκουμπρί κ.α. συντελούν στην καταπολέμηση του άγχους.

Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως μπανάνα, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, πουλερικά, σόγια και σησάμι μπορούν να είναι αντι- στρεσογόνες. Ο λόγος είναι η δράση της τρυπτοφάνης με παρόμοιο τρόπο όπως η σεροτονίνη, προάγοντας ηρεμία και καλή διάθεση στον εγκέφαλο.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται σε περιόδους άγχους είναι το αλκοόλ, η καφεΐνη,τα γλυκά με κορεσμένα λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επίσης τα πολύ όξινα τρόφιμα όπως το γκρέϊπ φρούτ, το πορτοκάλι και γενικότερα τα εσπεριδοειδή, καθώς επίσης το γιαούρτι και τα αναψυκτικά ή σόδες. Πολύ όξινο περιβάλλον στομάχου σε περίοδο που είμαστε αγχωμένοι μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και έντονους πόνους.

Tέλος καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει όσο μπορούμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας ακόμα και με έναν μικρό περίπατο , όταν νοιώθουμε έντονο στρές, να πίνουμε αρκετό νερό και να ξεκουραζόμαστε καλά ειδικά τις βραδινές ώρες.

Καλό είναι επίσης να δείτε:
10 τροφές που βελτιώνουν την εξωτερική μας εμφάνιση

Μύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας fast food;
[via]